interviews
インタビュー

|
album reviews
アルバムレビュー

|
7", 10", 12" reviews
シングルレビュー

|
compilation reviews
コンピレビュー

|
remix reviews
リミックスレビュー

press
プレス

Muziek van Terre Thaemlitz
 
- Hannah Bosma & Patrick Follon


Radio broadcast by Hannah Bosma & Patrick Follon, on de ConcertZender, Mei 7, 1997..


logo 220 Volt

220 Volt,
a radioprogramme on electroacoustic and computermusicDatum: 7 mei 1997, 23.00-24.00 uur

Muziek van Terre Thaemlitz

Het komende uur kunt u luisteren naar elektronische ambient muziek van de Amerikaanse componist en DJ Terre Thaemlitz. Terre Thaemlitz woont en werkt in New York.
In tegenstelling tot de meeste ambient muziek, is de muziek van Terre Thaemlitz niet bedoeld om rustig in hogere sferen te raken, weg van wereldse zorgen. Terre Thaemlitz is wars van escapisme. Met muziek, titels, toelichtingen en foto's verwijst Terre Thaemlitz naar sociale en politieke kwesties.
In de meeste ambient muziek maken lange, harmonische tonen de luisteraar rustig. In veel van Thaemlitz' composities daarentegen wordt de gelijkmatige achtergrond verstoord door abrupte geluiden. Met deze korte geluiden verwijst de componist naar toeval en chaos; met de gelijkmatige gedeelten verwijst hij naar sociale orde.

1. Bill Laswell & Terre Thaemlitz - "Open URL" (1995)
U kunt nu luisteren naar "Open URL". De abrupte geluiden die inbreken op een gelijkmatige achtergrond zijn in dit stuk duidelijk hoorbaar. "Open URL" is een co-productie van Terre Thaemlitz en Bill Laswell. "Open URL" is te vinden op de cd Web, uitgebracht door het label Subharmonic uit New York in 1995.

2. Bill Laswell & Terre Thaemlitz - "Transfer Complete" (1995)
De cd Web is een samenwerking tussen Bill Laswell en Terre Thaemlitz. Bill Laswell werkte eerder samen met andere ambient componisten. Bij deze eerdere projecten werd samengewerkt in één studio met analoge elektronische apparatuur. Terre Thaemlitz werkt echter alleen op de computer en niet met analoge elektronische apparatuur. Daarom werkten Terre Thaemlitz en Bill Laswell elk in z'n eigen studio en wisselden ze steeds banden uit. Laswell en Thaemlitz wilden met Web het verschil in hun werkwijze uitbuiten: analoog versus digitaal.
De meeste ambient componisten hebben een voorliefde voor de warme, nostalgische geluiden van ouderwetse analoge synthesizers. Terre Thaemlitz daarentegen creëert en bewerkt zijn onconventionele geluiden op een computer met programma's als IRCAM audiosculpt en Csound.
U kunt nu luisteren naar "Transfer Complete", van de cd Web, van Bill Laswell en Terre Thaemlitz, uitgebracht door het label Subharmonic uit New York.

3. Terre Thaemlitz - "elevatorium" (1995)
De cd Soil van Terre Thaemlitz verscheen in 1995 bij Instinct Records. In het stuk "elevatorium" hoort u de geluiden van de straat naast het appartement van Terre Thaemlitz. De geluiden van auto's zijn vervangen door vogelgeluiden en andere geluiden uit de natuur. De titel "elevatorium" is een samenvoeging van de Engelse woorden "elevator" en "auditorium" en verwijst daarmee naar muzak, ofwel achtergrondmuziek in de lift. "Elevatorium" gaat over de manier waarop muzak en andere geluiden in verschillende contexten functioneren, aldus componist Terre Thaemlitz.

4. Terre Thaemlitz - "yer ass is grass" (1995)
Tot slot van deze uitzending kunt u nu luisteren naar "yer ass is grass", van de cd Soil. Deze compositie gaat over paranoia en sociale breuk. De uitdrukking "yer ass is grass" is een bedreiging om iemand in elkaar te slaan, in het dialect van het zuiden van de Verenigde Staten. Componist Terre Thaemlitz is opgegroeid in deze streek. Hij brengt de paramilitaire mentaliteit die daar voorkomt in verband met het in elkaar slaan van homo's. De viool is gesampeld uit een stuk van een beroemde queer disco groep en door Thaemlitz bewerkt.

Meer informatie over Terre Thaemlitz is te vinden op zijn Internet-Website op http://www.comatonse.com/

Patrick Follon
P.O. Box 3902
1001 AS Amsterdam
The Netherlands
tel (31) 35 6716671
fax (31) 35 6716670

email to: follon@xs4all.nl